Električni roadster
17

MG Cyberster stiže na Festival brzine Goodwood, a potom na evropsko tržište 2024. godine

D. B.
MG Cyberster je debitovao tokom sajma automobila u Šangaju u aprilu ove godine, no u to vrijeme je ovaj električno roadster predstavljen u predprodukcijskoj formi. Sada je proizvođač najavio da će se model pojaviti na Festivalu brzine Goodwood gdje će imati statičku i dinamičku prezentaciju.

MG će imati svoj štand na FoS-u, a na njemu će biti pomenuti Cyberster uz dva koncepta. Upravo će roadster dva puta preći stazu tokom dva festivalska dana.

"Uzbuđeni smo zbog povratka na Festival brzine s globalnim debijem. Cyberster označava MG-ov dugo očekivani povratak sportskim automobilima, a mi smo s ovim tehnološki naprednim električnim automobilom visokih performansi spremni pokazati javnosti kako će izgledati uzbudljiva budućnost. Planiran je i debi još dva koncepta koji pokazuju MG-ovu želju da proizvodi električne automobile koji će očarati i oduševiti", rekao je komercijalni direktor MG-a Guy Pigounakis.

Što se tiče pomenuta dva koncepta, jedan nosi kodni naziv EX4 i predstavlja prototip "dramatičnog britanskog dizajna i izrade", dok će drugi prerasti u produkcijski model i stići na tržište tokom ljeta ove godine.

MG još uvijek nije otkrio tehničke detalje o Cybersteru, no glasine govore da će se nuditi u tri različite verzije. Osnovni model će imati jedan motor, dok će mjesto iznad njega naći dvije verzije sa po dva motora. Najsnažniji Cyberster će posjedovati prednji električni motor koji razvija 201 KS te stražnji koji isporučuje 355 KS za kombinovanu snagu od 530 KS.

Prodaja u Evropi bi trebala početi tokom ljeta 2024. godine.