Proizvedena 1993. godine
424

Mercedesova E-Klasa prešla 1,6 miliona kilometara, a i dalje taksira u Albaniji

D. B.
Mercedesova E-Klasa W124 je "tenk" na cesti i jedan od najpouzdanijih modela njemačkog brenda, a primjerak iz Albanije je pravi dokaz za to.

Riječ je o modelu E200 iz 1993. godine, koji je zapravo i prvi s nazivom E-Klasa. Pokreće ga 2,0-litarski četverocilindrični motor, a primjerak s fotografija se nalazi u Albaniji već 15 godina nakon što je uvezen iz Njemačke. Njegov vlasnik Luan Nina ga koristi za taksiranje pa nije ni čudo što je automobil prešao gotovo 1,6 miliona kilometara (tačnije 1.584.589 kilometara do trenutka kada je DW radio reportažu). Uprkos ogromnoj kilometraži, E-Klasu i dalje pokreće originalni motor.

Nina je kazao da je samo zamijenio brtvu glave motora pored redovnog servisiranja te da namjerava nastaviti "druženje" sa svojim vjernim četverotočkašem jer ne namjerava u penziju iako ima 70 godina.

Inače, svaki treći registrovani automobil u Albaniji je polovni Mercedes, a danas ih na albanskim cestama ima oko 212.000. Većina ovih automobila je starija od deset godina. Luanova E-Klasa na satu pokazuje 584.589 kilometara jer je prethodno "obrnula" milion.