Stigle prve narudžbe
34

Mercedes-Benz predstavio električni autobus eCitaro

Klix.ba
Kompanija Mercedes-Benz predstavila je svoj potpuno električni autobus eCitaro te je primila i prve narudžbe.

Autobus eCitaro je Mercedesov odgovor na potrebe malih i velikih gradova te metropola za "čistim" transportom. Ovaj autobus je baziran na najprodavanijem gradskom autobusu na svijetu, a to je Citaro koji je prodan u više od 50.000 primjeraka širom svijeta. Autobusi imaju identičnu šasiju, ali je eCitaro dobio redizajniranu karoseriju. To se najbolje vidi naprijed, gdje je logo brenda još veći (promjera 29 cm) te je kombinovan s trodimenzionalnim ukrasnim detaljima i sjajnim površinama. Stražnja svjetla i branik su preuzeti od standardnog Citara.

Autobus pokreću električni motori koji zajedno isporučuju 335 KS i 970 Nm obrtnog momenta, a napaja ih litij-jonska baterija podijeljena na deset modula ukupnog kapaciteta od 243 kWh. Moduli su smješteni u stražnji dio autobusa, kao i na njegov krov.

Mercedes-Benz eCitaro je težak 13,44 tone, a maksimalna nosivost je nešto veća od šest tona. To znači da može prevoziti 85 do 90 putnika. Baterije se pune preko Combo 2 konektora, a u budućnosti će njemački proizvođač ponuditi opciju napajanja autobusa putem pantografa.

Svjetska premijera autobusa će biti upriličena na Sajmu komercijalnih vozila u Hannoveru u septembru, a proizvodnja eCitara počet će do kraja godine. Mercedes je već primio 20 narudžbi, a ti autobusi će se koristiti u Hamburgu.