Veoma zanimljivi okršaji
6

McMurtry Speirling, Rimac Nevera i Red Bullov F1 bolid u utrci ubrzanja

D. B.
Formula 1 ostaje vrhunac kada je riječ o performansama na trkaćim stazama, no postoje električni hiperautomobili koji su gotovo nepobjedivi u utrci ubrzanja na 402 metra.

Magazin CarWow je objavio zanimljiv video u kojem su snage odmerili McMurtry Speirling, Rimac Nevera i Red Bull RB8 bolid iz Formule 1. Stvari se možda i nisu odvijale kako su neki očekivali.

Neveru pokreću četiri električna motora koji zajednički isporučuju 1914 KS i 2.360 Nm obrtnog momenta, a napaja ih baterija kapaciteta 120 kWh. Rimčev hiperautomobil je težak 2.300 kg i ima pogon na sva četiri točka.

Speirling posjeduje dva električna motora koji pokreću samo stražnje točkove i razvijaju 1.000 KS. Ovaj automobil je težak nešto manje od 1.000 kg. Tu je i baterija kapaciteta 60 kWh.

Bolid RB8 ima 2,4-litarski V8 motor koji ima 800 KS i koji je uparen sa sedmostepenim mjenjačem, a težak je oko 700 kg. Snaga se naravno prenosi na stražnje točkove.

U prvoj utrci su se Speirling i Nevera "ispalili" iz mjesta, potom je McMurtryjeva "mašina" napravila razliku, no kada je dostigla maksimalnu brzinu od 242 km/h, Rimčeva zvijer je prešla u vodstvo i prva prešla cilj. F1 bolid nije imao šanse.

Druga od tri utrke je također bila uzbudljiva. U ovoj utrci je Speirling lako zabilježio najbolji start zahvaljujući "proklizavanju" točkova Nevere te je upisao pobjedu. U posljednjoj utrci su stvarna konkurencija ponovo bili Speirling i Nevera, a baš kao i u prvoj utrci, ograničenje brzine je bilo presudno pa je Rimčev hiperautomobil stigao do pobjede u posljednjim metrima. Oba automobila su prešla stazu za oko 8,4 sekunde, dok je F1 bolidu bilo potrebno 9,5 sekundi.

Također, održana je i utrka iz "letećeg starta", odnosno pri brzini od 80 km/h, F1 bolid je držao priključak. Limiter brzine je "eliminisao" Speirling, potom je pri brzini blizu 320 km/h počeo zaostajati i F1 bolid, tako da je Nevera na kraju odnijela pobjedu.