Za milionski iznos
5

McLarenov bolid Ayrtona Senne će biti prodan na aukciji u maju

Klix.ba
Ayrton Senna u Monacu (Foto: AFP)
Ayrton Senna u Monacu (Foto: AFP)
Bolid McLaren MP4/8A, koji je vozio legendarni vozač Formule 1 Ayron Senna u njegovoj posljednjoj utrci u Monacu 1993. godine, bit će prodan na aukciji u maju.

Senna je 1993. godine u svojoj posljednjoj sezoni u McLarenu završio na drugom mjestu sa 16 bodova manje od šampiona Alaina Prosta. Vozeći svoj bolid došao je do svoje šeste i posljednje pobjede u Monacu, a to je ujedno i rekord koji nije oboren iako je prošlo 25 godina.

Senna je bolid vozio na još šest utrka te sezone, a nakon posljednje utrke u Italiji na kojoj se povukao nakon kontakta s Damonom Hillom i Martinom Brundleom, bolid je korišten kao rezervni za dvije preostale trke u Japanu i Australiji. Senna je slavio na obje utrke.

Bolid MP4/8A sa Fordovim motorom je i danas u voznom stanju te je jako dobro očuvan. Očekuje se da će na aukciji 11. maja biti prodan za visok sedmocifreni iznos.

U novembru prošle godine je Ferrarijev bolid iz 2001. godine, koji je Michael Schumacher vozio za svoju posljednju pobjedu u Monacu, prodan za 7,5 miliona dolara. Radi se o najvrednijem bolidu iz moderne ere Formule 1.

Vezani članci