Naslijedit će W16
57

Mate Rimac objavio fotografije dijelova novog Bugattijevog V16 motora

D. B.
Bugatti je prošle sedmice saopćio da namjerava zamijeniti W16 motor novim V16 hibridnim pogonom te je objavio i kratki klip sa zvukom tog agregata, a sada je direktor kompanije Bugatti-Rimac, Mate Rimac, podijelio nekoliko fotografija vezanih za razvoj.

Rimac je fotografije objavio na svom profilu na Facebooku i tako otkrio neke detalje V16 motora poput bloka, radilice i klipova.

"Nekoliko fotografija ranog prototipa V16 motora. Ovo je zapravo bilo u novembru 2022. godine i tada smo već imali kompletne motore koji su radili na dyno mašinama. Dakle, nije u pitanju neka luda idela ili CGI/render, ovo se zapravo događa. Da, bilo je veoma teško zadržati u tajnosti tako nevjerovatan razvoj. Slijede još mnoga iznenađenja kada je riječ o ostatku automobila. Nevjerovatno sam ponosan na ono što je tim uspio napraviti i što nije poludio sa mnom u proteklim godinama", napisao je Rimac uz fotografije.

Iako je V16 novost za javnost, on je u razvoju najmanje 14 mjeseci. Međutim, osim ovog, detalja o Bugattijevom budućem hiperautomobilu uopće nema. Bit će to prvi potpuno novi proizvod brenda lansiran otkako su Rimac i Porsche preuzeli Bugatti 2021. godine. Rimcu je pripao udio od 55 posto, a Poerscheu preostalih 45 posto.

S obzirom na dosadašnji razvoj V16 motora, možda nećemo morati dugo čekati da vidimo kompletan automobil. Jedno je sigurno motori s unutrašnjim sagorijevanjem nisu "mrtvi".