Prvi meksički sportista
0

Mastretta za meksičku inicijaciju

Sarajevo-x.com
Na sajmu automobila u Londonu pored svih već najavljenih premijera i poznatih proizvođača svoje prvo predstavljanje javnosti imaće i Mastretta MXT, prvi sportski dvosjed koji je potpuno razvijen i proizveden u Meksiku.

Iako je Mastertta potpuno novi igrač u svijetu autoindustrije, s obzirom na njeno korijenje teško je reći da nema potrebnu osnovu za uspjeh. Tačnije, za razvoj i proizvodnju ovog vrlo atraktivnog sportskog dvosjeda zaslužna je kompanija Tecnoidea SA de CV, koja već 20 godina uspješnpo radi na razvoju i proizvodnji specijaliziranih vozila. Model MXT je, tačnije, već peti projekat automobila male proizvodne serije, s tim da ovaj put namjeravaju privući više pažnje.

Prilikom samog početka razvoja Mastrette cilj je bio konstruisati automobil koji će imati vrhunske vozne osobine, pa je u skladu sa tim i lagana konstrukcija od aluminija i gotovo idealan raspored težine po osovinama od 56% nazad i 44% naprijed. Ukupna težina od samo 900 kg i korištenje avionske tehnologije obezbjedili su ostvarivanje odličnih performansi, ali i izvrsnu otrpornost karoserije na uvijanje. Tačnije, aluminijski laminirani paneli su međusobno spajani epoksivnim ljepilima koja se koriste i prilikom ljepljenja panela na trupovima aviona.

S obzirom na perolaganu konstrukciju nije bilo potrebe za prevelikim motorom, pa je upotrebljen fordov 2,0-litarski Duratec motor. Ipak, za dobru mjeru dodan je turbopunjač, pa je snaga motora porasla na 240 KS, što uz petostepeni ručni mjenjač koji snagu prenosi na zadnje točkove i skromnu težinu omogućava odlične performanse. Maksimalna brzina od 242 km/h možda i nije pretjerano impresivna, ali je svakako vrhunski rezultat ubrzanje od 0 do 100 km/h koje traje ispod 5 sekundi.

Nakon upoznavanja tržišta sa ovim naprednim automobilom koji objedinjuje jednostavna rješenja sa elementima takmičarskih automobila, plan je da se godišnje proizvodi oko 80 primjeraka Mastrette MXT, dok bi početna cijena od 46.100 Eura mogla biti jedna od najpristupačnijih ulaznica u društvo koje do „stotke“ ubrzava ispod pet dekundi.