Uspjelo im je!
82

Mansory dokazao da BMW-ov hibridni SUV XM može izgledati i gore

E. L.
Skloni čestim pretjerivanjima oko izbora boja i dizajna karoserijskih komponenti, u tuning kompaniji Mansory predstavili su svoju kreaciju na temu BMW-a XM, a rezultat se može posmatrati kao nova definicija kiča.

Vjerujemo da ima i drugačijih mišljenja, ali niko ne može osporiti da je većina ljubitelja automobila ostala zgrožena izgledom karoserije BMW-ovog hibridnog modela XM koji, nezvanično, nosi titulu najružnijeg postojećeg SUV-a. Da, i mi smo među ljubiteljima automobila koji misle da XM nikada nije trebao ugledati svjetlo dana.

I onda na scenu stupa tuning kompanija Mansory u kojoj su se pozabavili (i) XM-om i upečatljivo dokazali da sve skupa može izgledati još gore. Ostaje pitanje kome bi se mogao svidjeti nezgrapni SUV s mnogobrojnim prošaranim karbonskim karoserijskim komponentama koje izgledom na kraju podsjećaju na rješenja na zidnim/podnim pločicama.

Manje bolno je što su oznake BMW-a zamijenjene oznakama Mansoryja, a nisu loše ni drugačije 21-inčne ojačane aluminijske felge iza kojih se vide ogromne kočne čeljusti u boji karoserije za koju je, u konkretnom slučaju, odabrana oku ugodna zelena nijansa (Isle of Man Green) u kojoj je premijerno predstavljen aktuelni M3 (G80). Cijena dorade nije objavljena.

Podsjećanja radi, XM pokreće plug-in hibridna kombinacija koju čine 4,4-litarski biturbo V8 motor i elektromotor koji u snažnijoj verziji kombinovano proizvode 748 konjskih snaga i 1.000 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za elektronski ograničenih 250 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,8 sekundi. Za prijenos snage na obje osovine zadužen je 8-stepeni automatski mjenjač.

Vezani članci