Očekuje se visoka cifra
3

Mansellov bolid na kojem je vozio Sennu ide na aukciju

D. B.
Bolid koji je pripadao legendarnom vozaču Formule 1 Nigelu Mansellu bit će prodan na aukciji kuće RM Sotheby's u Monacu sredinom maja.

Mansell je tokom svoje uspješne F1 karijere vozio različite bolide, no Williams FW14 je možda i najpoznatiji. U tom bolidu je osvojio drugo mjesto u sezoni 1991. godine iza još jedne legende, Ayrtona Senne. Također, pobjeđivao je na utrkama u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji i Španiji vozeći pomenuti FW14.

Također, ovaj Williamsov bolid je prepoznatljiv i po tome što se Mansell zaustavio kako bi povezao Sennu kada je McLarenov bolid slavnog Brazilca ostao bez goriva u posljednjem krugu utrke za Veliku nagradu Velike Britanije. Nakon završetka sezone 1991. godine, bolid je poklonjen Mansellu te je ostao u njegovoj kolekciji. Ipak, uskoro će dobiti novog vlasnika, a očekuje se da će dostići cijenu između 1,5 i 3 miliona eura.

Iako je svih pet pobjeda koje je Mansell ostvario u ovom bolidu posebno na svoj način, ipak je najposebnija pobjeda u Španiji zbog direktnog okršaja s pomenutim Sennom.

Fotografije bolida su dokaz da FW14 izgleda danas kao i 1991. godine, da sadrži originalnu šemu boja, Camelovu žutu, plavu i bijelu, kao i sponzore među kojima su bili Canon, Labatt's, Renault, Elf, Goodyear i Magneti Marelli.

Nažalost, Renaultov V10 motor je uklonjen iz bolida prije nego je poklonjen Mansellu, što znači da se bolid ne može voziti.