Novi šef
9

Luc Donckerwolke je novi šef dizajna Hyundaija i KIA-e

Klix.ba
Nekada prvi čovjek u dizajnerskim odjelima Audija, Lamborghinija i Bentleyja istu funkciju sada će obavljati u južnokorejskoj kompaniji Hyundai pod čijim je okriljem i KIA.

Nije novost da u Hyundaiju i sestrinskoj kompaniji KIA posljednjih godina na svoju platnu listu stavljaju poznata imena iz svijeta automobilskog inžinjeringa i dizajna, što im posljednjih godina, definitivno, pomaže u postizanju sve boljih prodajnih rezultata.

Nakon dovođenja nekadašnjeg šefa BMW-ovog M odjela Alberta Biermanna, posljednje poznato ime je belgijski dizajner Luc Donckerwolke koji iza sebe ima zavidnu karijeru u automobilskim kompanijama pod okriljem Volkswagen grupacije i svoj je potpis stavio na nekoliko uspješnih automobila, među kojima su najupečatljiviji Lamborghinijevi modeli Murcielago i Gallardo i modeli Bentleya Flying Spur i EXP 10 Speed 6.

Rođen 1965. godine u Limi (Peru) Luc Donckerwolke od novembra 2015. godine već brine o dizajnu automobila Hyundaijevog luksuznog podbrenda Genesis (za koji je nacrtao i konceptni model Essentia), a na čelu dizajnerskog odjela Hyundaija/KIA-e naslijedit će Nijemca Petera Schreyera koji je odigrao veliku ulogu u njegovom dovođenju pod okriljem južnokorejskog automobilskog giganta.

Vezani članci