Pred početak sezone
62

Loebova električna Lancia Delta Evo-e RX dobila Martini "ruho"

D. B.
Potpuno električna Lancia Delta Evo-e RX takmičit će se u FIA World Rallycross Championshipu, a koristit će je tim Special ONE Racing koji ju je sada i zvanično predstavio.

Automobil je inspirisan legendarnim modelima Delte Integrale koji su se nekada utrkivali u World Rally Championshipu noseći ikonske Martini boje.

Dva automobila će voziti također legendarni reli šampion Sebastien Loeb i francuski rallycross vozač Guerlain Chicherit. Zanimljivo Chicheritov GCK Motorosport je kompanija koja je "oživjela" Deltu Evo-e RX.

Automobil pokreću dva električna motora od po 331 KS, tako da kombinovano isporučuju 662 KS. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je samo 1,8 sekundi. Exo-e RX ima veoma slične proporcije originalnoj Lanciji, no nešto je širi i agresivniji s istaknutom prednjom maskom i spliterom. Martinijevo "ruho" sve povezuje na lijep način, dok LED prednja svjetla predstavljaju moderni detalj.

Loeb se vraća u rellycross takmičenje prvi put nakon četiri godine. On je imao priliku isprobati pomenuti automobil još prošle godine.

GKC je koristio Deltu Evo-e RX prošle godine kada je za upravljačem bio Chicherit, no automobil nije nosio Martini boje. Za drugu sezonu je dodano ovo ruho, kao i drugi primjerak automobila koji će voziti Loeb. Sezona počinje ovog vikenda u Portugalu.