Detaljno restauriran
1

Legendarnom Ferrariju Dino 246 GT iz 1969. godine vraćen stari sjaj

D. B.
Uvijek je tužno vidjeti kako propada jedan automobil, a šta tek reći za rijetki i legendarni Ferrari Dino 246 GT koji je bio u očajnom stanju. Međutim, zahvaljujući stručnjacima iz kompanije Bell Sport & Classic's, ponovo je vraćen u život.

Riječ je o automobilu koji je Ferrari predstavio na sceni Sajma automobila u Frankfurtu 1969. godine i to je sedmi od samo 357 proizvedenih primjeraka modela 246 GT iz L serije. Nakon sajma u Njemačkoj, automobil se nalazio u Njemačkoj, Francuskoj, Kanadi i SAD-u, no prešao je svega 86.000 kilometara. Međutim, bilo je očigledno da nakon toga nije bio čuvan i održavan te bio blizu nepovratnog stanja. No, Bell Sport & Classic's to srećom nije dopustio.

Eksperti su prvobitno u potpunosti rastavili automobil, što je trajalo nekoliko mjeseci. Uklonjeni su aluminijski paneli, vrata i mehaničke komponente, a posao je bio velik i zahtjevan. Ustanovljeno je da je hrđa napravila veliku štetu, vrata nisu bila poravnata, kao ni blatobrani. a čak ni krov nije bio u redu.

Iz automobila je izvađen i restauriran njegov 2,4-litarski V6 motor, kao i kočnice te ovjes. Potrošeni dijelovi su zamijenjeni ili reparirani, a nakon što je restauriran, motor je testiran te razvija 191 KS.

Karoserija je također dovedena u odlično stanje i lakirana u Rosso Dino boju, a unutrašnjost je presvučena crnom kožom. Iz pomenute kompanije tvrde da je automobil sada "bolji nego kada je izašao iz fabrike".