Za 2.000 zaposlenika
0

Laurin & Klement Kampus: Završeno novo sjedište Škoda Auto

Klix.ba
Nakon što je Škoda Auto u maju 2022. položila kamen temeljac za svoje novo sjedište u Mladoj Boleslavi, građevinski radovi su nakon manje od dvije godine sada završeni.

Prvi zaposlenici češkog proizvođača automobila ovog mjeseca će početi raditi u ultramodernom Laurin & Klement Kampus (LKK). Novi kompleks zgrada je dizajniran da dalje promoviše saradnju u svim odjelima i postavlja standarde u području održivosti.

Karsten Schnake, član Uprave Škoda Auto za nabavke, kaže: "Sa našim novim sjedištem kompanije, posvećeni smo lokaciji Mladá Boleslav i našoj tradiciji. Svjesno smo odlučili da novi kompleks zgrada nazovemo po vizionarskim osnivačima Škoda Auto-Václava Laurina i Václava Klementa. Ova zgrada će pružiti prostor za interakciju, razmjenu i inspiraciju. Ovdje se stvaraju ideje, napreduju inovacije i jača timski duh. U isto vrijeme, zgrada ilustruje vrijednosti za koje se Škoda Auto zalaže: ovdje se koriste najsavremenije tehnologije, dok se u isto vrijeme fokusiramo na naše ambiciozne ciljeve održivosti.”

Meno Requardt, izvršni direktor Volkswagen Immobilien, kaže: "Kao programer i investitor novog sjedišta Škoda Auto, ponosni smo što smo predali ovu inovativnu zgradu kampusa našim češkim kolegama. Zahvaljujem se na ukazanom povjerenju i odličnoj saradnji sa Škoda timom tokom cijelog projekta. Kao partner za nekretnine za brendove Volkswagen Grupe, svjesno se fokusiramo na održivu gradnju kako bismo svojim zgradama dali konkretan doprinos postizanju ciljeva zaštite klime.”

Kompleks se sastoji od četiri povezana građevinska dijela. Na taj način se efikasno koriste sinergije, a zaposleni iz različitih odjela i područja kompanije su u direktnom kontaktu. Na pet spratova, Laurin & Klement Campus okuplja do 2.000 kolega iz različitih odeljenja, koji su prethodno bili raspoređeni u 20 zgrada u Mladoj Boleslavi i Pragu.

Kompleks zgrade uključuje i djeljiv konferencijski prostor opremljen profesionalnom audio i zvučnom tehnologijom za do 400 ljudi, kao i restoran i kafić za zaposlene i vanjske posjetitelje. Kampus Laurin & Klement osim toga ima i više od 680 parking mjesta, 138 stanica za punjenje električnih vozila i sobu za bicikle.

Fokus na New Work u sjedištu Škoda Auto

Sa Laurin & Klement Kampus, češki proizvođač automobila uvodi New Work office koncepte. Sistem zona je prilagođen mnogim različitim zahtjevima, potrebama i aktivnostima. Princip dijeljenja stolova je u prvom planu: zaposleni dijele radne stanice unutar svojih područja na više od 22.800 m² poslovnog prostora.

Pored redovnih uredskih zona, zgrada nudi i društvene zone koje zaposlenima nude prostor za umrežavanje, razmjenu i opuštanje. Ovaj široki asortiman pomaže u promicanju dobrobiti, kreativnosti i motivacije.

Ključni faktor-održivost

Očekuje se da će nova zgrada dobiti zlatni certifikat od strane njemačkog vijeća za održivu gradnju (DGNB). Ova međunarodno priznata potvrda je globalni standard za jasno definisane standarde u oblasti održive gradnje. Ona osim toga osigurava međunarodnu uporedivost i mjerljivost.

Fotonaponski sistem na krovu zgrade sastoji se od 222 panela i ima maksimalnu snagu od 100 kW. Osim toga, daljnje strukturne i tehničke inovacije dodatno će smanjiti potrošnju električne energije. Zahvaljujući inteligentnim svjetlosnim senzorima, LED tehnologija će, na primjer, koristiti samo upola manje električne energije nego fluorescentne cijevi. Visoko efikasni sistemi ventilacije hlade kancelarije noću, dok sistem klimatizacije rekuperira 80% potrebne energije. Rolete također štite od sunčeve svjetlosti i smanjuju opterećenje hlađenja zgrade za 30%.