Uoči premijere
13

Lamborghini Urus otvara novo SUV poglavlje

Klix.ba
Lamborghini je konceptno izdanje duhovnog nasljednika modela LM002 premijerno pokazao prije pet godina, a za manje od mjesec dana predstavit će produkcijsku verziju "SUV-a svih SUV-ova".

Nakon višegodišnjeg čekanja Lamborghini će 4. decembra konačno predstaviti svoj SUV visokih performansi, a u italijanskoj automobilskoj kompaniji koja je decenijama poznata po proizvodnji supersportskih automobila za Urus kažu da će otvoriti novo poglavlje u priči o SUV-ovima, jer će njegove performanse nadmašiti performanse svih do sada proizvedenih SUV-ova.

Uoči premijere Lamborghini je objavio poluminutni promotivni videomaterijal u kojem se može vidjeti kako se Urus pri velikim brzinama "igra" na pješčanim dinama, a vozaču u svemu pomaže upravljanje preko obje osovine i sistem ANIMA (Adaptive Network Intelligence Management) koji Lamborghini već koristi u modelima Huracan i Aventador. Shodno SUV kategoriji kojoj Urus pripada, sistem je pored standardnih pet (Strada, Sport, Corsa, Terra, Neve) dobio i šesti radni program Sabbia (pijesak).

Urus (nezvanično) pokreće 4-litarski biturbo V8 motor koji razvija 650 konjskih snaga. Automobil je zasnovan na modifikovanoj MLB platformi na kojoj su zasnovani i aktuelni SUV modeli Audija (Q7), Porschea (Cayenne) i Bentleya (Bentayga), a u Lamborghiniju računaju da će s Urusom udvostručiti ukupne godišnje prodajne rezultate.

Svi tehnički detalji i informacije o cijeni bit će poznati 4. decembra.