Dva jubileja
10

Lamborghini proizveo 7.000 Aventadora i 9.000 Huracana

Klix.ba
U Lamborghiniju su u isto vrijeme obilježili 7.000 proizvedenih Aventadora i 9.000 Huracana.

Od svog premijernog prikazivanja prije šest godina Aventador je stigao do 7.000 proizvedenih primjeraka, a jubilarni model je sivi Aventador S Roadster (6,5-litarski atmosferski V12 motor – 740 KS) koji je proizveden za kupca u Sjedinjenim Američkim Državama.

S obzirom na to da je model Huracan u proizvodnji tek tri godine, s 9.000 proizvedenih primjeraka "baby Lambo" je na dobrom putu da nadmaši model Gallardo, čije je mjesto naslijedio, a koji je za 11 godina proizveden u 14.000 primjeraka i još uvijek je na prvom mjestu kao model s najvećom produkcijom u historiji italijanske automobilske kompanije.

Jubilarni plavi Huracan Coupe, čiji centralno smješten 5,2-litarski atmosferski V10 motor razvija 610 KS, ide na adresu u Dubaiju, a u Lamborghiniju vjeruju da će sa skorim uvođenjem u proizvodnju SUV-a visokih performansi (Urus) udvostručiti svoju aktuelnu godišnju produkciju.

Urus će u svom produkcijskom izdanju biti predstavljen početkom decembra, a duhovni nasljednik jedinstvenog modela LM002 trebao bi činiti polovinu od ukupne godišnje produkcije Lamborghinija.