auto
14

Lamborghini povlači 5.900 automobila zbog izbijanja požara tokom vožnje

Klix.ba
Italijanski proizvođač automobila povlači hiljade superautomobila, uključujući i ultrarijetki model Veneno zbog rizika od izbijanja požara.

"U određenim uvjetima vožnje dok vozilo ima pun spremnik, benzin može doći u kontakt s ispušnim sistemom što povećava rizik od požara", stoji u upozorenju Ureda za sigurnost u saobraćaju SAD-a.

Lamborghini je objavio kako je svjestan da postoji ovaj problem i da je do sada bilo sedam slučajeva požara na ovim modelima u svijetu.

Kompanija će povući 12 modela Veneno koji nazivaju 12-cilindričnom zvijeri jer je prototip automobila za utrke koji je dozvoljeno voziti na cestama. Njegova cijena je između četiri i 4,5 miliona dolara.

Vlasnici ovih automobila u SAD-u su obaviješteni o povlačenju u utorak. Automobili će biti popravljeni u roku od dva dana. Kompanija će povući i 5.900 Aventadora čija je početna cijena 400.000 dolara.

Lamborghini, koji je u vlasništvu Volkswagena, nedavno je objavio kako je oborio rekord u prodaji prošle godine. Isporučili su 3.475 automobila, što je za sedam posto više u odnosu na 2015. godinu.