Zamjena za uništene
2

Lamborghini će proizvesti dodatnih 15 primjeraka Aventadora zbog požara na teretnom brodu

D. B.
Lamborghini će ponovo pokrenuti proizvodnju Aventadora kako bi nadoknadio primjerke izgubljene u požaru i potonuću teretnog broda.

Ono što se smatralo mogućim scenarijem sada je dobilo zvaničnu potvrdu, jer je Lamborghini saopćio da će ponovo pokrenuti proizvodnju modela Aventador kako bi zamijenio 15 automobila is serije Ultimae koji su izgorjeli i potonuli zajedno s teretnim brodom Felicity Ace.

Riječ je o brodu koji je prevozio više od 4.000 vozila iz Volkswagen Grupe, a koji se zapalio dok je plovio Atlantskim okeanom. Uprkos naporima spašavanja, požar se proširio, a brod je na kraju potonuo i završio na dnu okeana. Na brodu je bilo 85 Lamborghinijevih automobila od kojih su većina primjerci SUV-a Urus.

Međutim, brod je prevozio i 15 primjeraka Aventadora. a direktor Lamborghinija Stephan Winkelmann je potvrdio da će kompanija ponovo pokrenuti proizvodnju superautomobila s V12 motorom kako bi se nadoknadili gubici. Izgubljeni primjerci modela Aventador Ultimae su bili na putu do svojih kupaca u SAD-u.

Preostali izgubljeni automobili pripadaju modelima koji su i dalje u proizvodnji, tako da Lamborghini neće imati previše poteškoća da ih zamijeni.

Da li će ponovno pokretanje proizvodnje Aventadora utjecati na odgađanje predstavljanja njegovog nasljednika, zasad nije poznato. Nova hibridna V12 mašina je u posljednjoj fazi testiranja.

Brod Felicity Ace je prevozio različite automobile, a ukupna vrijednost iznosi oko 401 milion dolara.