Za kraj ere
11

Lamborghini će na aukciji prodati posljednji Aventador Ultimae

D. B.
Lamborghini namjerava na aukciji prodati posljednji proizvedeni primjerak modela Aventador Ultimae, a riječ je o zadnjem automobilu koji će pokretati samo V12 motor.

Kraj ere zvuči kao marketinška fraza, no ona ipak u ovom slučaju zaista opisuje Aventador Ultimae jer se zaista radi o posljednjem primjerku produkcijskog modela ograničenog na 350 coupea i 250 roadstera. Superautomobil koji pokreće isključivo V12 motor bit će prodan na aukciji zajedno sa 1:1 NFT tokenom.

Kupac s najvišom ponudom će također imati priliku dobiti uvid u Lamborghinijevu budućnost zahvaljujući ranom pristupu virtualnoj demonstraciji nadolazećih modela. Osim toga, kupac će uživati u privatnoj turi Lamborghinijevim muzejom. Što se tiče automobila, bit će baziran na coupeu i lakiran u boju koja postepeno prelazi iz plave u crnu.

Iz Lamborghinija tvrde da će to uistinu biti posljednji V12 superautomobil bez hibridne tehnologije. Kao što je poznato, 15 naručenih automobila je završilo na dnu okeana kada je potonuo terentni brod Felicity Ace, zbog čega je kompanija bila prisiljena ponovo pokrenuti proizvodnju. Nakon što izgubljeni automobili budu nadoknađeni, proizvest će se posljednji Ultimae i tako postati zadnji u svojoj vrsti.

Lamborghini je objavio još jednu važnu informaciju, a to je da će Aventadorov nasljednik koristiti PHEV tehnologiju. Da, to znači da će imati V12 motor, ali i električni.

Lamborghini PHEV neće biti prvi elektrificirani produkcijski automobil ove kompanije jer je tu ulogu ranije dobio Sian FKP 37 iz 2019. godine s tehnologijom superkondenzatora.

GOdine 2014. se pojavio prvi plug-in hibridni Lamborghini, a to je bio elektrificirani koncept baziran na Huracanu koji je razvijao 910 KS i koji se nikada nije pojavio na cesti.

"Čisti" atmosferski motor odlazi u historiju nakon 2022. godine, ali ne prije nego se pojave verzije Huracana i Urusa koje će pokretati samo SUS motori. Huracan s V10 motorom će biti predstavljen 12. aprila, a SUV sa moćnim twin-turbo V8 motorom nešto kasnije ove godine. U planu je i Huracan Sterrato, kao i još jedna verzija Urusa.

Nakon toga će svi budući modeli imati neki vid elektrifikacije prije definitivnog početka električne ere oko 2028. godine.