Evropska komisija
0

Kroes će tražiti podatke o državnim podrškama Opelu

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Povjerenica Evropske komisije zadužena za tržišno takmičenje Neelie Kroes zatražila je u utorak od zemalja u kojima rade Opelove tvornice da hitno dostave pojedinosti o planovima za državnu pomoć tom proizvođaču automobila.
  • Čekamo da nam se dostave činjenice i brojke, što prije to bolje, izjavila je u Evropskom parlamentu povjerenica Kroes.

Planovi njemačke vlade da sa 4,5 milijardi eura pomogne Opelu, izazvali su sumnju u nekoliko evropskih zemalja da je ta pomoć uvjetovana zadržavanjem Opelovih tvornica u Njemačkoj. Opel bi trebao biti prodan kanadskoj-austrijskoj kompaniji Magna, a španska, britanska i belgijska vlada izražavaju zabrinutost da bi zbog toga preuzimanja Opel mogao zatvoriti tvornice u njihovim zemljama.

Povjerenica Kroes je i prošle sedmice upozorila vlade država članica da ne "podmićuju kompanije" u svrhu spašavanja radnih mjesta. Povjerenica je u utorak u Evropskom parlamentu rekla da se spašavanje banaka ne smije koristiti kao izgovor za spašavanje drugih sektora.

  • Finansijski sektor je poseban slučaj. Znatne intervencije u finansijskom sektoru ne bi se trebale koristiti kao izgovor za masovnu državnu pomoć države u drugim sektorima, rekla je Kroes.

Predstavnici zemalja članica u kojima se nalaze Opelove tvornice trebali bi se sljedeće sedmice sastati s predstavnicima Europske komisije kako bi razgovarali o planovima njemačke vlade da državnim subvencijama pomogne tom proizvođaču automobila.

Američki General Motors bio je većinski vlasnik Opela punih 80 godina. Međutim, ove je godine General Motors zapao u velike poteškoće i stoga je odlučio prodati Opel austrijsko-kanadskoj tvrtki Magna, u kojoj udjela ima i ruska vlada.