auto
0

Kragujevačka ''desetka'' uskoro u Rusiji

FENA
Putnički automobil "zastava10" (punto), koji se otprije mjesec dana proizvodi u Kragujevcu po licenci talijanskog proizvođača automobila "Fiat", prodavat će se i na tržištu Rusije, a najvjerovatnije i u još nekim zemljama bivšeg SSSR-a, najavio je u najnovijem broju kragujevački sedmičnik "Svetlost".

Podsećajući da se menadžment Fiata nedavno saglasio sa zahtjevom Zastave da "desetku" ponudi kupcima u Rusiji, list je precizirao da će se krajem mjeseca razgovarati o plasmanu tog vozila u još nekim državama istočne Evrope.

"Uskoro ćemo početi analizu ruskog tržišta jer ne želimo nagađati koliko bismo automobila tamo mogli prodati, no i prije toga jasno je da to veliko tržište otvara i velike mogućnosti", izjavio je direktor preduzeća Zastava auto Zoran Bogdanović.

Iako Bogdanović nije naveo potencijalna tržišta, "zastava 10" bi, prema pisanju Svetlosti, u dogledno vrijeme mogla biti ponuđena i kupcima u Ukrajini, kao i još nekim istočnoevropskim zemljama.

"Zastava 10", koja se do prije mjesec dana proizvodila u Torinu, prodaje se u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Bugarskoj, javio je Tanjug.

Zastava automobili i talijanski Fiat su septembra 2005. potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, kojim je Zastava dobila licencu za sklapanje "punta", ali je prethodno imala obavezu da i prodaje taj automobil koji se sa oznakom "zastava10" donedavno proizvodio u Fiatu.

U prvih šest mjeseci prodano je 2150 "zastava10" proizvedenih u Fiatu.