Raketa
30

Zoe RS E-Sport uskoro bi mogao ući u serijsku proizvodnju

Klix.ba
U odjelu Renaultsport ozbiljno razmišljaju da konceptni elektropokretan automobil Zoe RS E-Sport uskoro dobije svoju produkcijsku verziju.

I dok Renault uveliko proizvodi i prodaje električni automobil Zoe, u prodaji bi uskoro mogla biti i njegova mnogo uzbudljivija verzija koju je Renaultsport u konceptnom izdanju predstavio na posljednjem Sajmu automobila u Ženevi.

Zoe RS E-Sport pokreću dva elektromotora koji u kombinaciji isporučuju 460 KS i 640 Nm najvećeg obrtnog momenta, što malom gradskom automobilu osigurava ubrzanje od 0 do 100 km/h nakon samo 3,2 sekunde i elektronski ograničenu maksimalnu brzinu 210 km/h do koje Zoe RS iz mjesta stiže nakon samo 10 sekundi. Dovoljno uzbudljivo?

"Ozbiljno razmišljamo o produkcijskoj verziji s kojom bi stigle određene modifikacije i kapacitet baterija koji bi osiguravao znatno veću autonomiju s jednim punjenjem, a konačnu odluku ćemo donijeti nakon sveobuhvatnog analiziranja tržišta", rekao je čelni čovjek odjela Renaultsport Patrice Ratti.

I dok čekamo na konačnu odluku u vezi s modelom Zoe RS, u Renaultsportu su ovih dana maksimalno posvećeni skorom predstavljanju treće generacije modela Megane RS koji je zasnovan na četvrtoj generaciji popularnog Renaultovog automobila C segmenta.

Sve što još uvijek nije poznato o novom Meganu RS definitivno će biti poznato 12. septembra kada počinje Sajam automobila u Frankfurtu.