Koncept BRB Evolution
0

Vozilo koje se presavija za lakši parking

Sarajevo-x.com
Jedan mladi britanski dizajner izumio je sportski automobil koji se, vjerovali ili ne, bukvalno presavije na pola kako bi ga vozač mogao lakše parkirati na pretrpanim gradskim ulicama.

Iako mu je tek 22 godine Daniel Bailey je osmislio revolucionaran dizajn automobila koji bi vozače mogao spasiti muke oko parkiranja njihovog ljubimca usred vječne gradske gužve. Naime, BRB Evolution je dizajniran tako da se njegov prednji dio podigne, a zadnji točkovi skupe, tako da je vozaču potreban upola manji prostor za parkiranje.

Vozači svakako moraju izaći iz svog vozila prije nego što se ono preobrazi u odgovarajuću parking pozu, za koju mnogi kažu da podsjeća na dizajn usisivača američke marke Dyson.

Automobil će se pokretati na električnu struju ili hidrogensko gorivo, ali se mladi Britanac nada kako će njegovo remek djelo biti mnogo "seksi, uglađenije i opakije od drugih eko-vozila".

Kako saznaje Telegraph, dizajner je bio inspirisan Lamborghinijem Murcielagom i Peugeotom 908.

"Zaključio sam da će dva glavna problema gradova u budućnosti biti zagađenje i prenapučenost. Budući da će onda veći broj vozila zahtijevati veći prostor za parking, došao sam na ideju o vozilu koje se može presaviti na pola", kazao je Bailey.

"Automobil se može tako upola smanjiti, pa vozač može koristiti vertikalno parkiranje, koje se danas veoma rijetko koristi. Na taj način moguće je udvostručiti broj slobodnih parking mjesta", dodao je.

Daniel Bailey se sa svojim koncept vozilom prijavio na takmičenje za izbor novog automobilskog dizajna koje je organizovao francuski proizvođač automobila Peugeot.