Premijera u Ženevi
0

Volkswagen oživljava legendarni Buggy u električnom izdanju

Klix.ba
Tokom 60-ih godina zavladao je trend da se megapopularne Volkswagen Bube prerađuju u Buggye, a pored toga što je to bila prilično jednostavna prerada, vožnja u takvom "bagiju" bila je neizmjerno zabavna. Volkswagen će sada na savremen način oživjeti taj model.

Volkswagen je objavio nekoliko fotografija koje najavljuju novi konceptni Buggy, a koji nije, zanimljivo, zasnovan na odlazećem modelu Beetle, već na novoj platformi Modular Electric Drive Matrix (MEB). Tako je legendarni buggy koji je bio idealan za skakanje po pješčanim plažama i dinama sada zamišljen kao potpuno električni model koji bi trebao biti jednako sposban i zabavan. Iako fotografije ne otkrivaju mnogo može se vidjeti da je izvorna forma zadržana u velikoj mjeri, te da će definitivno biti prepoznatljiv, ali ujedno i prilagođen modernom dobu.

"Buggy je više od automobila“, rekao je Klaus Bischoff, glavni dizajner VW-a. “To je živost i energija na četiri točka. Ovi atributi su opet oživljeni u novom e-buggyju, koji pokazuje kako moderna i ne-retro interpretacija klasike može izgledati, te kako i električni modeli mogu itekako stvoriti emocionalnu vezu sa prošlim vremenima."

Kako je ovo samo "teaser" Volkswagen nije ponudio nikakve konkretne informacije. Prije svega jasno je da primarna misija Volkswagena sa ovim retro modelom nije toliko u želji za buđenjem nostalgije, već u pokazivanju svestranosti MEB platforme. Jasno, kako je riječ o platformi za električne modele činjenica da ne postoji potreba za ispuštanjem ispušnih plinova, vodova za gorivo, niti da se napravi prostor za glomazne komponente pogona čini da je svestranost i upotrebljivost ove platforme gotovo neograničena. Lako je vidjeti kako bi Volkswagen mogao lako prilagoditi ovu platformu kako bi se prilagodila svemu, od sportskih automobila do terenskih vozila.

VW će zvanično otkriti svoj koncept e-buggyja za nešto više od mjesec dana na Sajmu automobila u Ženevi 2019. godine.