Domet do 230 kilometara
3

Unikatni MINI Cooper SE kabriolet najavljuje električnu budućnost

D. B.
Budućnost brenda MINI je električna, a novi unikatni automobil Cooper SE Convertible pokazuje kako kompanija razmišlja dok ide naprijed.

Riječ je o unikatnom i potpuno funkcionalnom konceptu s električnim motorom koji razvija 181 KS i 270 Nm obrtnog momenta, a koji mu omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,7 sekundi. Procjenjuje se da domet kabrioleta iznosi 230 kilometara.

Cooper SE Convertible dijeli dimenzije s postojećim modelom Cooper S Convertible te posjeduje prtljažnik zapremine 160 litara, a u unutrašnjosti i dalje ima mjesta za četiri putnika.

Sklopivi krov se otvara i zatvara za 18 sekundi, a ovaj proces se može obavljati pri brzini do 30 km/h. Vozač može izabrati tri opcije za krov, a to su otvoren, zatvoren i šiber.

Konept će debitovati u SAD-u tokom događaja MINI Takes the States, koji zapravo predstavlja vožnju između Burlingtona u Vermontu do Greenville-Spatenburga u Južnoj Karolini.

MINI trenutno priprema novu generaciju električnog Coopera. Ovaj novi model navodno neće imati ništa zajedničko s konvencionalnov verzijom, a ukupna dužina će biti nešto manja uprkos dužem međuosovinskom rastojanju. Očekuje se da će električni motor isporučivati do 200 KS.

MINI-jeva električna porodica bi trebala dobiti novog člana, a to je električni crossover. Špekuliše se da će biti oživljeno ime Paceman, ali da će to biti petovratni automobil za razliku od originalne trovratne iteracije.