Jedini primjerak
27

Unikatni Lamborghini Concept S ide na aukciju

Klix.ba
Unikatni Lamborghini Concept S će biti prodan na aukciji u augustu u Californiji.

Kada se jedan Lamborghini nađe na aukciji, on privuče veliku pažnju, a posebno se to odnosi na rijetke modele. Međutim, u augustu će biti prodan unikatni Lamborghini Concept S iz 2006. godine, jedini takav automobil koji postoji. Radi se zapravo o Gallardu bez krova, a ne o Spyderu koji je imao sklopivi krov, vetrobransko staklo i drugo.

Concept S je prvobitno predstavljen kao dizajnerska studija 2005. godine te nije bio u voznom stanju. Lamborghinijeva namjera je bila da oda počast jednosjedima, trkaćim automobilima s otvorenim kokpitom. Osim što razdvaja vozača i suvozača u posebne kokpite, centralni dio (kičma) je omogućavao bolje hlađenje V10 motora. Ostala aerodinamička podešavanja naprijed i nazad napravljena su u svrhu boljeg downforcea.

Prototip nije imao motor, ali je onda Lamborghini odlučio proizvesti potpuno funkcionalan automobil. Namjera je bila proizvesti 100 automobila i ponuditi ih vjernim kupcima. Međutim, troškovi su postali preveliki, a sam proces proizvodnje predug, pa je nakon prvog automobila proizvodnja prekinuta, a program otkazan. Stoga je jasno da je Concept S jedini na svijetu.

Automobil je prodan privatnom kolekcionaru, ali se na zahtjev kompanije pojavljivao na brojnim izložbama i eventima široom svijeta. Prešao je svega 180 km.

Automobil je ponuđen na prodaju i u decembru 2015. godine, očekivalo se da će biti prodan po cijeni između 2,4 i 3 miliona dolara, no, rezervna cijena nije zadovoljena, pa je prodaja propala. Nova aukcija će biti održana u augustu u Montereyju.