Debituje u Tokiju
6

Toyota objavila teaser GR Super Sport koncepta

Klix.ba
U septembru je kompanija Toyota u Japanu predstavila svoje GR sportske modele, osnovni GR Sport, srednji GR i najsnažniji GRMN. Mjesec dana kasnije se pojavila u Tokiju s modelom GR HV, konceptnim kabrioletom baziranim na modelu 86 te dizajnom inspirisanim LMP1 trkaćim automobilom. Sada je objavljen teaser snažnog GR Super Sport koncepta koji je napravljen zahvaljujući ekspertizi iz WEC šampionata (World Endurance Championship) i iskustvu tima Gazoo Racing.

Teaser otkriva samo siluetu modela koji nalikuje na TS505 Hybrid koji će također biti izložen na Sajmu automobila u Tokiju naredne godine. Toyota nije bila velikodušna u otkrivanju detalja, no, spomenuto je da koncept vuče korijene iz WEC-a te pokazuje kako je iskorištena tehnologija razvijena u motorsportu.

Osim GR Super Sport i TS050 Hybrida, Toyota će predstaviti i Yaris WRC te cestovne modele, uključujući 86 GR i snažni hatchback Vitz GRMN sa superpunjačem u Evropi poznat kao Yaris GRMN. Na sceni će im se pridružiti svi trkaći automobili koji će se takmičiti na utrci 24 sata Nurburgringa naredne godine.

Sajam automobila u Tokiju će za medije biti otvoren 12. januara, a dva dana nakon toga će biti dostupan javnosti.

Zasad nema informacija o tome da će se pojaviti i oživljena Supra. Poznato je samo da će ovaj sportski coupe definitivno stići naredne godine.