Bertone opet pomjera granice
0

FOTO / Spektakularna Alfa Romeo Pandion

Sarajevo-x.com
Prije zvanične premijere na sajmu automobila u Ženevi objavljene su zvanične fotografije spektakularnog koncepta Alfa Romeo pandion za čiji je jedinstven dizajn zaslužan slavni dizajnerski studio Bertone Stilo.

Iako je konceptni automobil sa potpisom Bertonea najavljen već početkom godine, rijetko ko je očekivao da će javnost imati privilegiju da koncept vidi u punom sjaju prije svjetske premijere na ženevskom sajmu.

Povod za stvaranje ovog automobila bio je 100-ti rođendan marke Alfa Romeo, a sudeći prema prvim fotografijama upravo ovaj model će na najbolji način spojiti bogatu tradiciju ove marke sa futurističkim rješenjima koja nas očito čekaju u skoroj budućnosti.

Alfa Romeo Pandion je koncpetni automobil u osnovi kupeovskog oblika sa 2+2 koncepcijom smještaja putnika, a s obzirom na dužinu od 4,82 metra mjesta ima dovoljno za sve putnike bez obzira na sportsku siluetu. Zanimljivo je i to da Pandion teži oko samo jedne tone, što su konstruktori uspjeli zahvaljujući obilnoj, gotovo isključivoj, upotrebi karbonskih vlakana.

U suštini kao osnova za početak radova poslužila je Alfa Romeo 8C Competizione, s tim da futuristički dizajn nema nikakvih dodirnih tačaka sa prelijepo izvajanim „tijelom“ egzotične 8C. I konceptni Pandion je pokretan snažnim V8 motorom, pa je za promjenu pravo osvježenje vidjeti konceptni automobil koji nije pokretan hibridnim sklopom ili nekim drugim pogonom koji će spasiti svijet od propasti.

Za razliku od trenutnih trendova u Alfa Romeu, Pandion se ističe izuzetno futurističkim prednjim dijelom gdje je na vrlo originalan način objedinjena prepoznatljiva maska sa svjetlima i dugačkim poklopcem motora. Jedan od najzanimljivjih detalja je svakako gotovo panoramska kabina, koja uz panoramski stakleni krov providne površine ima i na bokovima što uz atraktivne linije karoserije Pandion čini jednim od originalnijih konceptnih uradaka.

Najekstravagantniji je svakako zadnji dio automobila, koji predstavlja potpunu suprotnost elegantnom prednjem dijelu. Izostanak ravnih površina, i ustvari izostanak površine karoserije na prvi pogled daje utisak da zadnji dio nije u potpunosti niti završen. Ipak dizajneri su ovo planski uradili, s namjerom da na jednom automobilu prikažu nekoliko različitih pristupa, i na neki način pokažu da atraktivna karoserija ne mora isključivo biti pokrivena ravnim i konvencionalnim plohama lima ili kompozitnog materijala.

Ostale detalje o konceptnom Pandionu Bertone Stilo namjerava plasirati tek prilikom premijere u Ženevi, a već sada je vrlo izvjesno da će ovaj konceptni automobil zauvijek i ostati samo opsežna dizajnerska vježba.