Studentski projekt
32

Škoda predstavila koncept Afriq

D. B.
Češki proizvođač automobila Škoda predstavio je koncept Afriq, koji je rezultat rada grupe do 25 studenata.

Riječ je o projektu baziranom na modelu Kamiq na kojem je radila grupa od 25 studenata.

Kao i većina subkompaktnih crossovera, Škodin Kamiq nije posebno uzbudljiv automobil, no Škodini studenti su se potrudili da to promijene pa su razvili koncept pod nazivom Afriq.

Iako se Kamiq prodaje samo s pogonom na prednje točkove kao i svi modeli iz VW Grupe bazirani na MQB A0-platformi, Afriq ima pogon na sva četiri točka koji je posuđen od modela Octavia. Ispod haube se krije 2,0-litarski turbobenzinac također preuzet od Octavije, koji razvija 190 KS i 320 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na obje osovine putem sedmostepenog automatskog mjenjača s duplim kvačilom. Studenti su morali modificirati i izduvni sistem zbog ugradnje novog motora i mijenjanja podvozja. Afriq je također dobio i neovisni multi-link stražnji ovjes.

Očigledna razlika u odnosu na Kamiq je i to što koncept ima samo dvoja vrata. Stražnja su zavarena i direktno poveza sa zaštitnim kavezom kako bi se učvrstila karoserija. Koncept krasi "ruho" modela Fabia Rally2 evo, koji je poslužio i kao inspiracija za ventilacijski otvor na krovu, stražnji spojler te dodatna ptednja svjetla. Unutrašnjost je i u ovom slučaju ogoljena, unutra su dva sjedišta (kadice), protivpožarni aparat, navigaijski sistem na armaturnoj ploči ispred suvozača, sportski upravljač i sigurnosni pojasevi u šest tačaka. Automobil također posjeduje kameru s mikrofonom, a armaturna ploča je također usvojena od modela Fabia Rally2 evo.

Izraelska kompanija Watergen je razvila generator pitke vode koji je smješten nazad. Ovaj uređaj izvlači vodu iz vlage. Ventilator uvlači zrak, filter uklanja prašinu i prtljavštinu, a potom se pročišćeni zrak šalje na kondenzaciju. Rezultat ovog procesa je voda koja se potom filtrira i čisti, a UV svjetlost uništava mikroorganizme i razlaže štetne hemikalije. Nakon pročišćavanja voda ide u spremnik gdje kontinuirano kruži, a UV svjetlost se ponovo koristi za uklanjanje preostalih virusa i bakterija.

Afriq je težak samo 1,350 kg i dobio je 15-inčne OZ Racing zelene felge. Ovo je ukupno osmi Škodin koncept koji su razvili studenti.