Koncepti
2

SEAT Leon Cross Sport ipak neće u proizvodnju

Klix.ba
SEAT-ov koncept Leon Cross Sport je bio jedna od atrakcija španske kompanije na Sajmu automobila u Frankfurtu, no, po svemu sudeći, on se neće naći u proizvodnji.

U razgovoru za automagazin Autocar, jedan od SEAT-ovih šefova Angel Lahoz je rekao da automobil može "sutra na cestu", ali da će ipak ostati samo koncept. Međutim, iako model neće ugledati svjetlo dana, ipak će pomoći u razvoju novih modela u budućnosti.

Ranije se spekulisalo da SEAT razmišlja o proizvodnji, no, od toga neće biti ništa. Bez obzira na odluku kompanije, Leon Cross Sport koncept je trovratni hatchback visokih performansi sa plastičnom zaštitom karoserije, podignut je od tla i ima 19-inčne naplatke od legura. Također, tu su LED farovi i sportski izduvni sistem s četiri cijevi.

Koncept pokreće 2,0-litarski četverocilindrični motor koji razvija 295 KS pri 380 Nm obrtnog momenta. Uparen je sa šestostepenim DSG mjenjačem s duplim kvačilom. Automobil posjeduje pogon na sva četiri točka, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,9 sekundi.