Pininfarina Sergio
2

FOTO / Samo nekoliko primjeraka za 3 miliona eura

Klix.ba
Izvršni direktor Pininfarine, Silvio Angori, izjavio je kako bi konceptni automobil Sergio, dizajniran u čast osnivača kompanije Sergia Pininfarine koji je umro prošle godine u 85. godini života, mogao ući u veoma ograničenu proizvodnju koja bi iznosila svega 5 do 6 primjeraka.

„Ako ste imali namjeru kupiti Lamborghini Veneno, ali niste bili dovoljno brzi, za isti iznos novca (3 miliiona eura) možda ćete biti u prilici da kupite Sergio koji je baziran na Ferrariju 458 Spyder“, kaže Angori.

Sergio koncept dug je 4.550, širok 1.940 i visok samo 1.140 milimetara. Težina dvosjeda iznosi 1.280 kilograma, a jedna od specifičnosti je nedostatak vjetrobranskog stakla. Kupac će zbog toga u „serijskoj opremi“ dobiti dvije kacige.

4,5-litarski V8 motor povezan sa 7-stepenim sekvencijalnim mjenjačem ovaj će automobil od 0 do 100 km/h „ispaliti“ za manje od 3,4 sekunde, a maksimalna brzina iznosi oko 320 km/h.

Šef dizajna, Fabio Filippini, kaže da su u Pininfarini već upoznati sa nužnim modifikacijama koje se moraju poduzeti da bi Sergio bio dopušten za upotrebu na javnim cestama. Prema evropskim homologacijama, vozač može voziti automobil bez vjetrobranskog stakla samo uz upotrebu kacige, ali Filippini je dodao da će se Sergio ponuditi i sa vjetrobranskim staklom za one koji ne vole ili ne žele koristiti kacigu.