Koncepti
0

Predstavljen Volkswagenov koncept Tiguan

Sarajevo-x.com
Na sajmu automobila u Los Angelesu Volkswagen će predstaviti javnosti svoj izvanredni konceptni SUV Tiguan.

Tiguanov razvojni tim je prvi put predstvio Concept A u Berlinu početkom ove godine. U julu ove godine čitatelji časopisa AutoBild izabrali su mu ime Tiguan, a Volkswagen je sada otišao korak naprijed i približio ga samoj proizvodnji pokazavši javnosti kako će izgledati finalna verzija ovog SUV-a.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Tiguan je dug 4,4m, širok 1,85m, a visok 1,69 metara i dimenzijama je veoma sličan Touranu. Klaus Bischoff, dizajner koji je odgovoran za vanjski izgled Tiguana, je izjavio: "Bilo nam je od velike važnosti da napravimo automobil koji će izgledati moćno i snažno. Za nas je to bilo važnije nego bilo što drugo."

[SLIKA]2[/SLIKA]

Linije ovog modela odišu poznatim Volkswagenovim dizajnom, ali se ipak razlikuju od dosadašnjih Volkswagenovih modela.

Zanimljiv dizajn guma za Tiguana uradio je Continental koji je dizajnirao gume u dvije boje, od kojih je jedna boja auta.

[SLIKA]4[/SLIKA]

Ispod haube nalazi se potpuno novi dizelski agregat nazvan BLUETEC, koji je razvijen u saradnji sa Audijem i Mercedes-Benzom. BLUETEC će prvi put biti predstavljen na sajmu automobila u Los Angelesu.

[SLIKA]3[/SLIKA]

Volkswagen najavljuje da će više detalja o Tiguanu objaviti početkom naredne godine, dok bi se prve isporuke trebale ostvariti krajem naredne godine.