Koncepti
19

Porsche otkrio nove detalje o svom prvom automobilu "na struju"

Piše: E. T.
U Porscheu su otkrili nove detalje o planiranom prvom produkcijskom automobilu koji će pokretati isključivo elektromotori, a koji bi se u prodaji trebao pojaviti do 2020. godine.

Iz njemačke automobilske kompanije čije je sjedište u Stuttgartu stigle su informacije da će konceptni model Mission E, definitivno, biti osnovica na kojoj će se do 2020. godine napraviti produkcijski Porsche s nultom emisijom štetnih gasova, jer će automobil za pogon koristiti samo elektromotore.

Prema izvorima iz Porschea, kodni naziv projekta je J1, a Porsche „na struju“ bit će razvijen na potpuno novoj platformi koja se razvija isključivo za ovaj model i neće imati dodirnih tačaka s platformom koju Volkswagen razvija za svoj budući električni automobil, ali i luksuzni Phaeton druge generacije.

Na čelu tima koji se bavi razvojem produkcijskog Porschea EV (Electric Vehicle) je Stefan Weckbach koji je u Porscheu bio zadužen za strateško planiranje produkcije, a aktivno je učestvovao i u razvoju posljednjeg izdanja modela Boxster.

Kada krene proizvodnja Porschea EV, stvorit će se uslovi za 1.000 novih radnih mjesta, što je dio investicije koja iznosi oko 700 miliona eura. Među investicione troškove spada nova lakirnica i značajno proširenje sadašnje razvojne i proizvodne infrastrukture Porschea.

U Porscheu naglašavaju da će njihov elektropokretan automobil biti prilagođena verzija konceptnog modela Mission E opremljena lithium-ionskim akumulatorima koji će osiguravati autonomiju oko 530 kilometara. Za sada nema preciznih informacija o snazi motora u produkcijskoj verziji, ali se očekuje da će biti na nivou motora u konceptnom modelu koji u kombinaciji nude više od 600 konjskih snaga, što je dovoljno da Mission E od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,5 sekundi.

Također se očekuje da će produkcijski model biti opremljen Porscheovim sistemom brzog punjenja akumulatora (Turbo Charging) koji je ugrađen na konceptnom modelu Mission E, a omogućava 80% napunjenosti akumulatora nakon samo 15 minuta, što je dovoljno za prelazak oko 400 kilometara.