Podsjetnik i uvertira
16

Porsche objavio nekoliko novih fotografija konceptnog modela 917

Klix.ba
S konceptnim modelom 917 u Stuttgartu podsjećaju na 50. rođendan legendarnog trkaćeg prototipa 917KH Coupe s kojim je Porsche 1970. godine prvi put pokorio Le Mans.

Bilo je i očekivano da konceptni Porsche 917 bude obojen bojama koje treba da asociraju na boje legendarnog Porscheovog trkaćeg prototipa 917KH Coupe koji je premijerno predstavljen 1969. godine na Sajmu automobila u Ženevi, a "tačka na i“ je i startni broj koji je na sebi nosio originalni automobil.

Već naredne godine crvenobijeli Porsche 917KH Coupe, čiji su upravljač dijelili vozači Hans Herrmann i Richard Attwood, zatvorio je najviše krugova na iscrpljujućoj trci 24 sata Le Mansa i započeo priču o velikom uspjehu, jer je od tada do danas Porsche kompanija koja je na čuvenom francuskom klasiku ostvarila najviše pobjeda (19) u generalnom plasmanu.

U Porscheu kažu da je (glineni) podsjetnik na originalni 917 stvoren prije njihovog uspješnog posljednjeg povratka u trke izdržljivosti u najsnažnijoj kategoriji (LMP1), a za sada nije poznato šta će na kraju nastati iz konceptnog modela koji je, kao i uvijek, rezultat rada malog tima najvećih entuzijasta Porschea.

Nezvanično, konceptni 917 mogao bi poslužiti kao osnovica za nasljednika čuvenog hibridnog modela 918 Spyder.