Koncept francuskog proizvođača
0

Peugeot iz budućnosti je prvi hibridni dizel

Sarajevo-x.com
Peugeot HX-1 plug-in hibrid ima gullwing vrata i unikatni dizajn. Francuska kompanija ga je proglasila prvim hibridnim dizelom na svijetu.

Zvaničnici kompanije Peugeot kažu da je cilj ovog koncepta da postane udobno i ekonomično prevozno sredstvo za šest putnika, koje koristi plug-in hibridnu tehnologiju, a da pri tome nudi vrhunske sportske performanse. Peugeot je pokazao svoju kreativnost. Automobil pokreće 2,2-litarski HDi motor koji koristi dizelsku tehnologiju Hybrid4. Ova tehnologija je zapravo kombinacija dizelskog motora čija se snaga prenosi na prednje točkove, te električnog motora koji pokreće zadnje točkove.

Ovo je jednostavnija metoda korištenja plug-in hibridnog pogona, za razliku od hibridnih automobila poput Toyote Prius i Honde Civic, koji koriste kombinaciju električnog motora i motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. Njihova snaga se prenosi istovremeno na prednje točkove.

Peugeot HX1 može primiti šest putnika zahvaljujući sklopivim sjedištima koja se mogu smjestiti između prednjih i zadnjih sjedišta. Kombinacija električnog i dizelskog motora isporučuje 299 KS.