Pogled u budućnost
12

Opelov koncept GT X Experimental najavljuje novu generaciju modela

Klix.ba
U julu je kompanija Opel objavila teaser koncepta dizajniranog da pokaže svijetu kako će izgledati buduća vozila ovog njemačkog proizvođača, a sada je u potpunosti otkriven izgled potpuno električnog SUV-a coupeovskog izgleda.

Radi se o konceptu Opel GT X, ideološkom nasljedniku Opelovih koncepata Monza i GT, koji predstavlja prvi rezultat planova kompanije da "zaoštri svoj profil".

Električni SUV je baziran na laganoj platformi te je dug 4.063 mm, dobio je 17-inčne naplatke od legura koji izgledaju znatno veći. Dio električnog pogona je kompaktna litij-jonska baterija od 50 kWh s induktivnim (bežičnim) punjenjem.

Iz Opela su poručili da GT X Experimental ne nudi mogućnost potpuno autonomne vožnje, nego posjeduje Level 3 samovozeće funkcije. To znači da se može nositi sa svim aspektima vožnje, ali da vožač mora odgovoriti na zahtjev za intervenciju.

Koncept donosi novi dizajn prednjeg i stražnjeg dijela koji će karakterisati buduće Opelove modele. Naprijed je kompanijin logo koji je fokusna tačka, dok se bočno ukrštaju dvije linije.

Unutrašnjost također ima minimalistički dizajn te je kreirana u cilju "vizuelne i digitalne detoksikacije". Za "prozračnu" unutrašnjost su odgovorni vjetrobransko staklo i krovni panel iz jednog dijela, dok bočne prozore ne razdvaja stub.

Instrument tablom dominira veliki infotainment ekran koji sakriva ventilacijske otvore, dok su dodatna dva manja ekrana zadužena da prikazuju ono što snimaju male bočne kamere koje su zamijenile retrovizore.