Koncepti
0

Novi Mazdin koncept za Moskvu

FENA
Na ovogodišnjem Moskovskom auto salonu Mazda će predstaviti svoj novi koncept. Radi se o sportskom kompaktnom crossover SUV-u dizajniranom specijalno za rusko tržište.

Moskovski koncept posljednji je u nizu koncepata (Nagare, Ryuga, Hakaze, Taiki i Furai) razvijenih koristeći novi dizajnerski smjer Nagare. Nagare (japanska riječ za tok) predstavlja novi pristup izražavanju kretanja u automobilskom dizajnu, a kao inspiraciju uzima kretanje prirodnih elemenata kao što je vjetar. Dizajnerska tema Mazdinog moskovskog koncepta je 'bočni vjetar'.

Rusija je jedno od najbrže rastućih tržišta u Evropi i jako brzo postaje najveće regionalno tržište automobila. Segment SUV-a naročito je popularan u Rusiji te drži skoro 20 posto tržišnog udjela. Mazdin posljednji koncept dizajniran je kako bi posebno privukao mlađe vlasnike SUV-a izrazito razvijenog stila.

Moskovski koncept, čije će ime biti naknadno otkriveno, ponovno otkriva dubinu kreativnosti Mazdinih dizajnera. Tako je u februaru 2008. godine na auto salonu u Parizu Mazdin dizajnerski tim za svoj rad primio i nagradu Grand Prix du Design.