Supersportista u Ženevi
0

Neočekivana premijera iz Porschea

Piše: Elvir Zubović
Ženevski sajam automobila tradicionalno predstavlja uvod u svijet automobilističkih noviteta tekuće godine. Ove godine ekonomska kriza i recesija kao da jenjavaju, pa će izložbeni prostori u Ženevi doslovno obilovati premijerama skupih sportskih automobila, baš kao što je konceptni Porsche.

Pred samo otvaranje sajma automobila u Ženevi Porsche je iznenada predstavio konceptni model 918 Spyder, kojim ovaj proizvođač želi pokazati svoju viziju jedinstvenog spoja sportskih performansi i ekoloških vrijednosti. Naime, kao i skoro 80 odsto premijera na ovogodišnjoj Ženevi i supersportski Porsche 918 Spyder je u suštini hibridni automobil, s tim da u Porscheu nisu htjeli zanemariti supersportske performanse, naprotiv, ostavili su ih u krupnom planu.

Tako u svojoj štedljivoj i ekološkoj strani karaktera Porsche 918 može trošiti samo 3 litra goriva na 100 kilometara i sa emisijom od samo 70 grama CO2 na kilometar. U onoj drugoj, i naravno zanimljivijoj, strani karaktera snažni V8 motor sa 500 KS koji je potpomognut sa tri električna motora ukupne snage 218 KS, u stanju je pružiti performanse i užitke svojstvene samo egzotičnim supersportskim automobilima.

Osnovne performanse sasvim dovoljno govore koliko je ovaj koncept ustvari ozbiljan i dorađen automobil, pa tako ubrzanje do 100 km/h traje samo 3,2 sekunde, maksimalna brzina iznosi 320 km/h, a ujedno je u stanju preći jedan krug na slavnoj stazi Nurburgring za samo 7 minuta i 30 sekundi, što je znatno brže i od proslavljenog Porschea Carrere GT.

Pored napredne hibridne tehnologije, zanimljivo je da u Porscheu najavljuju kako bismo uskoro mogli gledati i ostale modele u ponudi ovog proizvođača koji će nositi slična dizajnerska rješenja. To se prije svega odnosi na uređenje unutrašnjosti, za koje je Porsche učestalo počeo dobivati kritike da na aktuelnim modelima izgleda zastarjelo i predvidivo.