Citroenov koncept
1

FOTO / Metropolis oduševio u Ženevi

Sarajevo-x.com
Na sajmu automobila u Ženevi Citroen je otkrio konceptni model Metropolis koji se pored brojnih noviteta istakao rasnim dizajnom i harmoničnim linijama. Kako bi ga što više približili očekivanjima i kineskog tržišta u punoj ekspanziji, ovaj konceptni automobil u potpunosti je osmislio Citroenov tim međunarodnih dizajnera koji je smješten u Šangaju.

Osim profila trodijelnog vozila, nezaobilaznog u ovom segmentu u Kini, Metropolis svojim impozantnim stasom od 5,30 metara dužine izražava viziju kreativnog i profinjenog luksuza, odrazom ambicije i veličine zemlje u koju se uklapa.

Jedinstven dizajn karoserije obavijen je fluidnim slojem diskretne boje "Pearl Silk" čiji se intenzitet mijenja ovisno o rasvjeti, te ističe velikodušne obline i pomno izrađene detalje.

Pružajući se daleko prema zadnjem dijelu, hromirani ukrasi na gornjem dijelu bočnih stakala vizualno produljuju kabinu, istodobno čuvajući intimnost putnika nazad. Trokutasto bočno staklo u obliku zastavice kao da lebdi u zraku i, u počast DS-u, također skriva izvor svjetla.

Unutrašnji dizajn nadahnut je lepezom i kineskim žičanim muzičkim instrumentima koji su u Kini simbol kultivirane i profinjene osobe. Kabina je izrađena od preklopljenih slojeva koji stvaraju okruženje u kojem se luksuz izražava na nov, "orijentalizirani" način.

Metropolis svojim plug-in hibridnim pogonskim sklopom uravnotežuje gradsku odgovornost i užitak u vožnji, a za potpun ugođaj odabran je i hidroaktivni ovjes.

Hibridni pogon omogućuje različite načine vožnje, i to samo s električnim pogonom zahvaljujući elektromotoru koji razvija stalnu snagu od 54 KS, a u vrhuncima doseže 95 KS, te samo s pogonom na unutrašnje izgaranje zahvaljujući 2,0-litrenom benzinskom V6 motoru od 272 KS i 375 Nm, i naravno sa kombinacijom oba motora kada snaga iznosi 470 KS, a okretni moment 430 Nm. Također postoji mogućnost i vožnje sa četiri pogonska točka u slučaju lošeg prianjanja.

Na kraju, najzanimljivije od svega je da je ovaj spektakularni koncept od Citroena dobio "zeleno svjetlo" za serijsku proizvodnju, pa ga se relativno brzo može očekivati na cestama, u gotovo nepromjenjenom izdanju.