Koncepti
0

Lancia Ypsilon Sport

Sarajevo-X
Ovogodišni Ženevski salon donosi nam i konceptnu Lanciu, automobil umiljatog izgleda i paklenih performansi, kreiran u suradnji sa Zagatom.

Ako ovaj Sport model ikada bude ušao u serijsku proizvodnju, a vaša žena zahtjeva da nabavite mali automobil, salon Lancie je mjesto gdje trebate otići. Kada stignete kući i žena ugleda automobil, bit će oduševljena simpatičnim izgledom. Nakon što izađe van i pomno razgleda novi narandžasto-crni autić, vratit će su kući i nekoliko sati sparivati boje odjeće za odlazak na pijacu. Nakon što zatraži kljućeve automobila i usput joj date do znanja da je dizel, sigurno će vas izljubiti i pomisliti "konačno da nije kupio sportski automobil".

Kada sjedne u unutrašnjost, zapitat će se zašto su sva četiri sjedišta tako visoko profilirana i kakav je to novi modni detalj. U odličnom raspoloženju, pokreće motor i tada se javlja 1.9-litreni dizelaš sa 16 ventila, preuzet od Alfa Romea. Sve je super i po njenom do prvog jačeg pritiskanja gasa, kada je šokira i utisne u sjedište 150 KS i 306 Nm obrtnog momenta. Da mala zvijer ide do 100 km/h za samo 7.9 sekundi nije joj bilo poznato, kao ni maksimalna brzina od 212 km/h.

Ako joj i oprosti veću snagu, kada se u povratku kod jačeg kočenja u kajganu pretvore svježa jaja, tada će pobudaliti. To možete prije svega zahvaliti ukručenom ovjesu i prednjim diskovima promjera 320mm. Po povratku kući žena bi mogla protestovati i reći da više neče sjedati u taj automobil (samo je vaš), a ako vas počne kritikovati, samo joj odgovorite da je sama željela takav i vi ste se držali uputstva o kupovini. Kada vi budete vozili Ypsilon, ona se može hvaliti prijateljicama kako ima prekrasan automobil.