Prije premijere u Parizu
0

Lambov šesti element

Sarajevo-x.com
Iako se Lamborghini svim silama trudio da svoju dugo najavljivanu i iščekivanu premijeru u Parizu sakrije od očiju javnosti, uz niz zvaničnih najavnih fotografija koje nisu gotovo ništa otkrivale, sada je nezvaničnim putevima objavljena jedna fotografija koja u potpunosti otkriva tajanstveni Lambo.

Nekoliko dana prije dugoočekivane svjetske premijere na sajmu automobila u Parizu nezvaničnim kanalima iz Lamborghinija je stigla potvrda da će novi model nositi ime Sesto Elemento, ali još važnije od toga kao potvrda najavnih fotografija koje su pokazivale samo dijelove novog modela stigla je i fotografija cijelog automobila.

Iako je riječ o fotografiji koja nije zvaničnim putem stigla iz Lamborghinija, te iako je njena rezolucija prilično umanjena, jasno je da se izgled "šestog elementa“ podudara sa prethodno objavljenim detaljima. Naravno, u Parizu Sesto Elemento dolazi kao konceptni automobil, a njegovim imenom Lamborghini je želio istaći činjenicu da je riječ o automobilu koji je u potpunosti izrađen od karbonskih vlakana. Inspiracija za ime je došla od činjenice da se karbon nalazi u 14. grupi periodnog sistema hemijskih elemenata, te nosi atomski broj šest.

Zahvaljujući ovako skupoj karoseriji Sesto Elemento je najlakši model kojeg je Lamborghini konstruisao, sa ukupnih 999 kilograma ukupne težine. Naravno, ovako mala masa u italijanskom supersportskom automobilu najavljuje izuzetne performanse, iako snaga i osobine motora još uvijek nisu poznate.

Ipak, kada je objavio drugu najavnu fotografiju, Lamborghini je zvanično otkrio da će Sesto Elemento biti pokretan V10 motorom, a očekuje se da će ubrzavanje do 100 km/h u ovom karbonskom remek-djelu trajati nevjerovatne 2,5 sekunde. Također, prema prvim najavama maksimalna brzina bi trebala biti na 350 km/h.

Prije same premijere u Parizu koja je zakazana za ovaj četvrtak, Lamborghini je, i pored toga što im je ova nezvanična objava sigurno pokvarila čar pravog iznenađenja, objavio šestu najavnu fotografiju koja pokazuje krupni kadar na zadnjem dijelu automobila ali ujedno i simbolizuje samo ime konceptnog modela.