Modernija i udobnija
117

Lada novim konceptom najavljuje sljedeću generaciju Nive

Klix.ba
Kompanija AvtoVAZ koja je dio Renault-Nissan grupacije i vlasnik ruskog brenda Lada, na Sajmu automobila u Moskvi je priredila iznenađenje i predstavila koncept kojim najavljuje sljedeću generaciju terenca Niva.

Koncept je djelo glavnog inžinjera Stevea Mattina i njegovog tima, a krajnji proizvod je moderni SUV. Ako koncept uporedite s prvom Nivom, sigurno ćete primijetiti sličnosti između dva automobila kada je riječ o obliku poklopca motora i stražnjih blatobrana, dok se u ostalom u potpunosti razlikuju. Koncept je dobio masivne 21-inčne naplatke te LED prednja i stražnja svjetla,

Tehničkih detalja zasad nema, a saopćeno je da će model biti baziran na "specijalnoj platformi" te da će biti kraći od Dacia Dustera. Imat će kraće prevjese preko osovina, šire lukove točkova te veći klirens.

Ono što se nalazi ispod haube je također misterija, ali je poznato da SUV posjeduje automatski mjenjač s reduktorom.

Fotografije unutrašnjosti otkrivaju dva ekrana od kojih je jedan namijenjen infotaniment sistemu, a drugi integrisan u instrument tablu. Tu je i dvozonska automatska klima, mogućnost Bluetooth povezivanja, tempomat i još mnogo toga. Budući SUV je zamišljen kao mnogo udobnija i luksuznija verzija današnje Nive.