U augustu
17

Konceptni BMW Z4 stiže u Pebble Beach

Klix.ba
BMW je okončao proizvodnju modela Z4 u augustu prošle godine, a krajem sljedeće godine namjerava oživjeti ovaj roadster, koji će uskoro biti najavljen konceptom.

Konceptni BMW Z4 će biti predstavljen na ovogodišnjem sajmu Pebble Beach Concourse d'Elegance, koji se održava od 16. do 20. augusta, tako da je ostalo još samo nekoliko mjeseci do trenutka kada ćemo saznati kako se roadster transformisao i šta će to donijeti nova generacija ovog modela.

Novi Z4 razvijen pod kodnim imenom G29 je zajednički projekt BMW-a i Toyote, a Toyota će proizvesti i svoju verziju koja će označiti povratak legendarne Supre te ponuditi coupe. Prototipi oba automobila su primijećeni nekoliko puta, ali je još uvijek teško dobiti pravu ideju o dizajnu zbog velike količine kamuflaže koju su nosili.

Ipak, primijećen je mekani sklopivi krov, kao i natpis na instrument tabli S20i, kao i snaga motora od 195 KS, koji je uparen sa šestostepenim manuelnim mjenjačem.

Toyota će konceptnu Supru predstaviti u oktobru na Sajmu automobila u Tokiju, a produkcijska verzija stiže 2018. godine.

Oba automobila u roadster i coupe verziji će proizvoditi u Grazu u Austriji.