Koncepti
3

Koncept LIV-2 najavljuje Ssangyongov produkcijski SUV

Klix.ba
Kompanija Ssangyong je objavila zvanične fotografije novog konceptnog SUV-a, koji će doživjeti premijeru na Sajmu automobila u Parizu u oktobru.

Radi se o konceptnom SUV-u nazvanom LIV-2, koji najavljuje dolazak velikog produkcijskog premium SUV-a.

Ovo je zapravo nasljednik koncepta LIV-1, koji je predstavljen na Sajmu automobola u Seoulu 2013. godine, a ujedno je i finalni koncept modela Y400 koji je u fazi razvoja. Južnokorejski proizvođač je saopćio da LIV-2 unapređuje dizajnerski jezik automobila i pokazuje sve ono što predstavlja nova tema brenda pod nazivom Dignified Motion.

Redizajnirani koncept ima novi prednji dio, istaknutu rešetku hladnjaka, ugaone farove s LED dnevnim svjetlima, novi branik s većim usisnicima zraka i LED maglenkama.

Ukupni oblik se nije promijenio u odnosu na koncept LIV-1, ali je stražnji dio ipak malo osvježen zahvaljujući novim 3D LED svjetlima, a tu je i novi difuzor.

U martu ove godine je saopćeno da Ssangyong radi na novoj generaciji modela Rexton, koji će se na tržištu pojaviti 2018. godine. SsangYong ga očigledno najavljuje konceptom LIV-2, ali još uvijek nije potvrđeno da će novi model zaista nositi ime Rexton.

Koncept će u Parizu biti predstavljen s dva Euro 6 motora, 2,2-litarskim turbodizelašem i 2,0-litarskim GDi motorom. Ova dva motora će biti ponuđena i kada se na tržištu nađe produkcijski model, prvo sa starim Mercedesovim sedmostepenim automatskim mjenjačem, a 12 mjeseci kasnije i sa novim osmostepenim automatskim mjenjačem.

Jedina skica unutašnjosti pokazuje da koncept ima četiri sjedišta, po jedno u svakom redu. Međutim, produkcijska verzija bi umjesto razdvojenih sjedišta mogla imati stražnje sjedište za tri putnika.

SsangYong je obećao da će automobil biti izuzetno siguran te opremljen visokom tehnologijom.

Vezani članci