Predstavljen na CES-u
23

Koncept Hyundai Elevate je futurističko vozilo za sve terene

Klix.ba
Kompanija Hyundai je na Consumer Electronic Showu u Las Vegasu predstavila futuristički koncept koji predstavlja vozilo za sve terene.

UMV (Ultimate Mobility Vehicle) ima točkove na robotskim nogama te se zbog toga smatra kombinacijom automobila i robota. Nazvan je Elevate te je razvijen za kretanje i po najtežim terenima zbog čega može doći do nepristupačnih lokacija brže od konvencionalnih vozila dizajniranih za potragu, spašavanje i humanitarne misije.

U Hyundaiju vjeruju da koncept može poslužiti u različite svrhe te da bi mogao biti dobro rješenje za osobe s invaliditetom na mjestima gdje inače nemaju pristup. Elevate može lako preći preko prepreka zahvaljujući svojim robotskim nogama koje imaju ugrađene motore i slobodu pokreta od pet stepeni.

U budućnosti bi osobe s invaliditetom mogle koristiti Elevate za penjanje stepenicama nakon čega bi se on poravnao s vratima i omogućio osobi u kolicima da lako uđe u objekt. Koncept je potpuno električan te koristi Hyundaijevu najnoviju modularnu platformu za električna vozila na kojoj se mogu bazirati različite karoserije ovisno o potrebi.

Robotske noge mogu oponašati pokrete sisara i reptila te tako omogućiti pokret u gotovo svakom smjeru. Elevate se može popeti čak i preko zida visokog više od 1,5 metara te preskočiti površinu od također 1,5 m. Kada se robotske noge sklope, koncept se može koristiti kao električni automobil.

Razvoj koncepta traje već tri godine, a jednog dana bi se mogao naći u serijskoj proizvodnji.

Vezani članci