Koncepti
0

Kia: Predstavljen koncept KND-4

FENA
Kia je na međunarodnom automobilskom sajmu u Brusselesu premijerno predstavila uzbudljivi koncept KND-4. Dizajniran kako bi potvrdio Kijino vodeće mjesto u 4x4 segmentu, novi koncept odiše dinamičnim, snažnim karakterom i individualnošću.

Iako se radi o konceptnom automobilu, trovratno, 4466 mm dugo vozilo demonstrira Kijinu viziju terenaca budućnosti. KND-4 je svoju svjetsku premijeru doživio u Seoulu prošle godine, kada je prvi demonstrirao novu dizajnersku filozofiju 'Designology' (Design&Technology) koja utjelovljuje Kijinu predanost proizvodnji estetskih, ali i tehnološki naprednih vozila.

"KND-4 je uzbudljivo vozilo profinjenog dizajna i napredne tehnologije koje ukazuje smjernice Kijinog budućeg dizajna", komentirao je Jean-Charles Lievens, viši podpredsjednik tvrtke Kia Motors Europe. "S vremenom će elementi ovog koncepta biti uključeni u Kijinu novu liniju vozila što će osigurati nastavak svjetske popularnosti njenih 4x4 modela", zaključio je.

Vanjština terenca KND-4 dizajnirana je za potrošače koji žude za slobodom i aktivnim životnim stilom. Tradicionalne granice između izgleda ruralnih i urbanih vozila izbrisane su – nastao je SUV koji izgleda odlično na bilo kojoj lokaciji. KND-4 krase uglađena obla maska motora, LED svjetla, blještavi lukovi koji obavijaju 20" alu naplatke i niskoprofilni pneumatici dimenzija 245/50 R20. Široko vjetrobransko staklo naglašava prostornost unutrašnjosti i u zanimljivom je kontrastu s kompleksnijim dizajnom LED svjetala. Međuosovinski razmak 2630 mm, širina 1860 mm, visina 1600 mm te kratki prevjes osiguravaju odlične off-road mogućnosti.

Unutrašnjost KDN-4 dizajnirana je za prijevoz četiri osobe na individualnim sjedalima. Metalik dijelovi poda, instrumente ploče i ručica vrata koji su osvijetljeni diskretnim osvjetljenjem čine kabinu futurističkom i stvaraju zanimljiv ambijent. KND-4 je opremljen jednom od najnaprednijih IT tehnologija za posredovanje informacija o situaciji u vozilu i izvan njega. U središtu pozornosti se nalazi AMOLED nove generacije (Active-Matrix Organic Light Emitting Diode) prikazujući ultra-tanki zaslon s ultra-širokim kutom vidljivosti i ultra-velikim kontrastom.

Vozač vozilom upravlja uz pomoć brojnih multifunkcionalnih prekidača na upravljaču. Vozaču su na raspolaganju i Bluetooth te Blu-ray (high density optical disc) tehnologije, čak i ugrađeni hard disc za audio uređaj. Blu-ray disk može sadržavati 10 puta više informacija od običnog DVD-a. KND-4 pokreće 2.2-litreni VG dizelski četverocilindraš s pogonom na sva četiri kotača uz pomoć posljednje verzije ATT sustava (Active Torque Transfer) koji na skliskim površinama automatski raspodjeljuje okretni moment na kotače s najboljom trakcijom.

Proizveden u Koreji, zamišljen u Kijinom dizejnerskom centru u Namyangu, koncept terenskog vozila KND-4 predstavlja još jedan od dokaza Kijine 'snage iznenađenja.'