Koncepti
11

Jaguar I-Pace Concept: Električnim SUV-om protiv Tesle

Klix.ba
Jaguar je na Sajmu automobila u Los Angelesu predstavio konceptni SUV I-Pace s kojim će uskoro ući u svijet električnih automobila.

Konceptni I-Pace svoju bi produkcijsku verziju trebao dobiti 2018. godine, a u Jaguaru ga opisuju kao sportski automobil s ponudom prostora i praktičnošću koju nude SUV-ovi.

Automobil u svom konceptnom izdanju (s vanjskim mjerama koje odgovaraju Porscheovom modelu Macan) nudi 400 KS, pogon preko obje osovine i unutrašnje mjere koje Porsche nudi s modelom Cayenne. U Jaguaru misle da će sve spomenuto biti više nego dovoljno za animiranje kupaca koji razmišljaju o električnim automobilima koje im nudi Tesla.

"I-Pace jeste konceptni automobil, ali je veoma blizu onome što ćemo ponuditi u produkcijskoj verziji. Kupcima će se ponuditi automobil koji im niko do sada nije ponudio", kaže Ian Callum koji u Jaguaru obavlja funkciju direktora dizajnerskog odjela.

Iza platforme koju Callum naziva "skateboard" kriju se dva elektromotora (jedan na prednjoj, drugi na zadnjoj osovini), a prostor između osovina na čijim su krajevima 23-inčni točkovi iskorišten je za smještaj baterija. Sve zajedno razvijeno je u Jaguaru. Smještaj motora i litij-ionskih baterija automobilu osigurava optimalnu raspodjelu mase po osovinama, a u odnosu na Jaguarov model F-Pace (čije je međuosovinsko rastojanje kraće 115 milimetara) težište automobila sniženo je 120 milimetara.

Ovjes je "posuđen" s modela F-Pace, a u Jaguaru naglašavaju da će i produkcijski model biti postavljen na 23-inčnim felgama na kojima će gume, ipak, biti nešto uže.

“Jednom sam rekao da SUV-ovi izgledaju kao da stoje i kada se kreću. Sada više ne mislim tako“, kaže Callum koji je u svojoj uspješnoj dizajnerskoj karijeri „krivac“ za nekolicinu izvanrednih automobila.