Koncept kao najava
0

Focus ST spreman za Pariz

Sarajevo-x.com
Za predstojeći sajam automobila u Parizu Ford je pripremio zanimljivu premijeru ST verzije novog Focusa. Istina, na ovom sajmu ST će nositi predznak koncepta, ali je svima jasno kako je riječ o gotovo spremnom serijskom modelu.

Sportska verzija nove generacije Ford Focusa, popularni ST, u prodaju dolazi početkom 2012. godine, a kao prva najava tog poželjnog modela dolazi konceptna verzija koja daje prilično realnu sliku šta se može očekivati od ovog „hot hatcha“.

Kao što nas je Ford već navikao sa prethodnom generacijom, i novi ST će se isticati od ostalih Focusa zahvaljujući upečatljivim promjenama na karoseriji, ali i vrlo uvjerljivim performansama. Tako će u Parizu konceptni Focus ST zasjati u neobičnoj „Tangerine Scream“ boji, ali će istovremeno pokazati i agresivni prednji odbojnik sa predimenzioniranim otvorima za zrak.

Uz neizbježni komplet aerodinamičkih dodataka na pragovima i zadnjeg spojlera, koji svojim dimenzijama podsjeća i na onaj sa legendarnog Escorta Coswortha, zanimljiv je detalj masivnog zadnjeg odbojnika sa centralnim završtekom izduvnog sistema.

Unutrašnjost konceptnog Focusa ST u jednakoj mjeri je posebna, pa su kožne obloge sjedišta izvedene u dvije boje uz krupne i kontrastne šavove, dok armaturna ploča obiluje umecima od karbonskih vlakana, baš kao i krakovi upravljača.

Za novu generaciju Focusa ST odbačen je petocilindarski 2,5-litarski turbobenzinac, a zamjeniće ga 2,0-litarski EcoBoost četverocilindraš, također sa prednabijanjem zraka.

Za sada u Fordu kriju sve podatke o performansama novog ST-a, ali sa 250 KS, koliko će proizvoditi ovaj motor, garantuje da će opet biti jedan od najpoželjnijih „hot-hatcheva“. Ostale detalje o konceptnom i serijskom modelu Ford će objaviti tek 30. septembra u Parizu.