Koncepti
3

CES: Kompanija Faraday Future predstavila konceptni automobil

Klix.ba
Kompanija Faraday Future se nada da će unijeti pometnju u automobilsku industriju nakon što je na Consumer Electronics Showu predstavila svoj prvi konceptni automobil.

Radi se o električnom automobilu FFZero1 koji može projektovati informacije u vozačevom vidokrugu, a na upravljaču ima ležište za smartphone.

Komponente ovog automobila se lako mogu modifikovati te se pomoću njih mogu napraviti drugi tipovi električnih vozila.

Partner kompanije Faraday Future je kineska internet i TV kompanija LeTV, a zajedno će na tržište svoj prvi produkcijski automobil plasirati za dvije godine.

Inžinjer Nick Sampson, koji je ranije radio za kompaniju Tesla, rekao je da kompanija Faraday Future može napredovati brže u odnosu na ostale jer će koristiti istu osnovnu strukturu za sva svoja vozila te je prilagođavati za svaki od svoja četiri motora, koristit će baterije različitih veličina, različite međuosovinske razmake i druge opcione dijelove.

Različiti modeli automobila će se na tržištu pojaviti u relativno kratkom vremenskom periodu. Nekim modelima će prioritet biti domet, a drugim snaga.

Prvi produkcijski automobil će se naći na tržištu 2018. godine, a prvo postrojenje će biti izgrađeno u blizini Las Vegasa.

Kompanija Faraday Future planira investirati milijardu dolara u infrastrukturu i zapošljavanje 4.500 radnika.

"Automobil karakteriše radikalan izgled, no, to nije ništa novo kada je riječ o konceptima. Faraday razumije šta treba napraviti kako bi se napravio uspjeh", rekao je Thilo Koslowski iz konsultantske firme Gartner.