Koncepti
75

BMW predstavio konceptni 3.0 CSL Hommage

Klix.ba
BMW je predstavio novi konceptni model 3.0 CSL Hommage na prestižnoj izložbi luksuznih automobila Concorso d'Eleganza Villa d'Este.

Dizajniran kako bi odao počast kultnom modelu 3.0 CSL, koncept ima agresivan prednji dio sa modernom interpretacijom "ajkulinog nosa" koji je bio karakterističan za BMW stare generacije. Na konceptu se ističu i brojni moderni detalji poput prednjeg spojlera izrađenog od karbonskih vlakana i inovativnih laserskih LED svjetala. Prednjim dijelom svakako dominiraju ogromni "bubrezi" koji čine spoj modernog dizajna sa iduženim izgledom kako je nekada izgledala ova BMW-ova poznata prednja maska.

Ni ostatak koncepta nije ništa manje diskretan. Svakako se primjećuju snažno izraženi i prošireni blatobrani, kao i brojni aerodinamički dodaci izrađeni od karbonskih vlakana. Još jedan podsjetnik da je ovo futuristički koncept dolazi u vidu kamera za vožnju unazad, a koje su smještene u odlično dizajnirana kućišta na mjestu klasičnih retrovizora.

Neizbježni su bili krovni i zadnji spojleri koji plijene pažnju svojim dimenzijama ali i činjenicom da prilično vjerno oslikavaju rješenje koje je imao izvorni model. Ekstreman izgled je upotpunjen 21-inčnim naplacima i velikim zadnjim difuzorom zraka.

Unutrašnje uređenje izgleda kao luksuzna verzija nekog trkaćeg auta. Dva lagana sportska sjedala sa kontrastnim šavovima i pojasevima sa pričvrščenjem u šest tačaka, kao i minijaturni upravljač koji je posuđen iz trkaćeg GT automobila čine od ovog koncepta vrlo ekstremnu cjelinu, pogotovo u kombinaciji sa jedinstvenim zaštitnim kavezom koji je izrađen od karbonskih vlakana.

BMW je nije objavio tehničke osobine i performanse ovog koncepta, već su samo istakli da koncept za pogon koristi snažan šestocilindarski redni motor sa eBoost tehnologijom.

Vezani članci