Predstavljen na CES-u
0

BMW iX Flow može mijenjati boju

D. B.
BMW je tokom sajma CES predstavio automobil koji može mijenjati boju.

Riječ je o konceptu iX Flow opremljenom tehnologijom koju BMW razvija više od jednog desetljeća. Masovna proizvodnja još nije počela, ali koncept iX Flow pokazuje namjeru BMW-a da profitira od dugogodišnjeg truda.

BMW iX Flow mijenja boju zahvaljujući E Ink tehnologiji koju koriste i ekrani e-readera poput Amazonovog Kindlea. Kompanija je "presvukla" cijeli automobil folijom koja sadrži milione mikrokapsula E Inka. Svaka kapsula je ispunjena negativno nabijenim bijelim pigmentima i pozitivno nabijenim crnim pigmentima. Električno polje uzrokuje da se bijeli ili crni pigmenti skupljaju na površini mikrokapsula.

Promjena boje iz sive u bijelu se možda ne čini velikim dostignućem, no itekako je korisna. Iz BMW-a ističu da promjena boje automobila može pomoći u zagrijavanju ili hlađenju unutrašnjosti automobila ovisno o godišnjem dobu. Refleksija sunčevih zraka tokom ljeta pomoću bijele boje eksterijera pomaže u hlađenju, dok apsorpcija toplote zimi pomoću sive boje karoserije smanjuje potrebu za grijanjem.

Elektroforetska tehnologija je i energetski efikasna jer je protok struje potreban samo prilikom promjene boje. BMW promoviše tehnologiju kao način na koji korisnici mogu izraziti svoj modni ili statusni simbol.

Da li će se ova tehnologija zaista naći u automobilima serijske proizvodnje, ostaje da se vidi.

Vezani članci